Цікаві факти про квартири-студії


Давайте розберемось як і коли виникло поняття квартири-студії і як трактують її сьогодні в світі. Поняття квартири-студії виникло в США в 1920 роках як бюджетна однокімнатна квартира яка повністю функціонує як житло. Цей вид квартири поєднує в одному приміщенні вітальню, кухню і спальню.

Студію трактують як функціональну не дорогу парубоцьку квартиру, вони як правило є найменшими (25-45метрів квадратних) і мають малу орендну плату в Сполучених Штатах, але значно менші вони в Японії, Південній Кореї і ряді Європейських столиць. В Україні синонім кавалерка.

Бразилія.  Однокімнатна квартира називається quitinete (від kitchenette). Вона в основному складається з однієї кімнати, одна ванна кімната і кухня, яка часто в тому ж просторі, що й решта квартири. Останнім часом, новозбудовані quitinetes починають називатися "studios", для сучасної апеляції англійської як інтернаціональної мови.

Канада. Холостяцька квартира, або одним словом «bachelor» (холостяцька квартира) є загальним терміном в англомовній Канаді для будь-якого окремого житлового блоку, який не є в загальному користуванні. Загальна квартира, або особливо мала холостяцька квартира, іноді називають як "Bachelorette". Жителі провінції Квебек (більшість французькомовні) широко використовують термін "studio" або  "one and a half" (півторачка).

Індія. Однокімнатні квартири, в цілому називають однокімнатні  апартаменти з кухнею залом та холостяцькою (парубоцькою)спальнею, включаючи ванну кімнату і приєднану кухню в залі для користування одним або кількома холостяками  або невеликої сім'ї в діапазоні приблизно від 200 до максимум до 450 квадратних футів (що еквівалентно приблизно 15 - 40 квадратних метрів).

Італія. Італійці називають їх "Monolocale", що означає «одна кімната», «одна локація». Тут є тільки одна кімната з міні-кухнею і окремою ванною кімнатою.

Ямайка. Студіо-апартаменти зазвичай називають корпус; і мають спільну рису з Східним Кінгстоном. Як правило, вони складаються з однієї головної кімнати, виступаючи в якості вітальні, їдальні та спальні. Тут також є ліжко, плита і телевізор. Кухня частково відокремлена стіною – перегородкою, стіна може бути не до стелі. Санвузол окремий. Ці апартаменти-студії в основному мають вихід у двір де є можливість  миття (на відкритому повітрі).

Японія. Японія має ще меншу версію однокімнатної квартири, відомої як особняк одній кімнаті.

Нова Зеландія. Відомий як квартира-студія «studio room» в Новій Зеландії, вони часто включають в себе спальню з робочою зоною для навчання  і ванною кімнатою. Такі приміщення, як кухня, вітальня і їдальня є комунальними у спільному користуванні з іншими людьми, які будуть проживати в цьому блоці.

Нігерія. У Нігерії, Студіо-апартаменти відомі як "room self-contain apartments" "одна кімната повністю автономна". Тобто все функціонує в одному приміщенні . Ці квартири типово мають одну кімнату, яка функціонує як  вітальнею та спальнею, кухні  та санвузол. Ця форма житла  повна протилежність  від квартири один напроти одного і з спільним туалетом, ванною і кухнею "Face-me-I-face-you".

Норвегія. Студіо-апартаменти в Норвегії називають "1-romsleilighet", українською мовою "однокімнатна квартира" , тому що вони вважають як вітальні та спальні. Отже, квартира з окремою спальнею, називається "двокімнатна квартира" ( 2-romsleilighet).

Португалія. Студіо-апартаменти називаються T0, "0" означає, що квартира не має окремі спальні.

Польща. Кавалерка від слова "Kavaler"

Україна. Кавалерка від слова "Кавалер"

Румунія. Однокімнатна квартира в Румунії відома як "garsonieră", слово походить від французького "Garçonniere". Це як правило одна кімната плюс окрема ванна кімната, іноді з окремою  маленькою кухня.

Сінгапур. Студіо-апартаменти, в контексті державного житлового фонду Сінгапуру, є квартири, спеціально побудовані Радою з Розвитку Житлового Будівництва і розвитку для задоволення зростаючої кількості населення  громадян старшого віку. Їх вік  повинен бути не менше 55 років для покупки квартири студії. З серпня 2015 року цю схема було замінено на «2-room Flexi flats» 2 кімнатні квартири на вибір, що дає людям похилого віку вибір  терміну оренди, який найкраще підходить їм.

Південна Корея. Студіо-апартаменти в Кореї називаються Officetel або одна кімната.

Об'єднане Королівство. У британському використанні, студія - це одномісна квартира зі зручностями для приготування їжі, обладнаня власною ванною кімнатою. Традиційно, якщо житлове приміщення має загальну ванну кімнату, вона відома як «bedsit» житлова кімнаті. Ця різниця зустрічається рідше, так як вони самі по собі bedsits (особливо в великих містах). Вони виникли в зв'язку з наслідками житлового закону 1989 року про дестимулювання орендодавців їх пропонують як широко поширений тип житла.

Сполучені Штати. Різновид студій поширений в Нью-Йорку є "L-подібний" або "alcove"(ніша)studio, в якій центральна кімната має розгалуження  з невеликими нішами, які можна використовувати для сну або їдальні.