Створення гармонійної єдності


Створення гармонійної єдності досягається художніми засобами. Це забезпечення єдності стилю, архітектури та наповнення інтер'єру предметами, об'єднання окремих складових інтер'єру через тему як художній засіб створення його образу, масштаб і масштабність як засіб виразності та умова єдності інтер'єру. Розкриття змісту, художня виразність інтер'єру, організація простору значною мірою можуть бути досягнуті в результаті синтезу архітектури, живопису, скульптури. Для досягнення єдності інтер'єру в загальному задумі його повинні бути враховані психофізіологічні вимоги сприйняття кольору і колірні гармонії, функціональні вимоги до освітлення і художні завдання, які вирішуються за його допомогою.

Внутрішній простір, в якому людина живе, працює і відпочиває, має на нього емоційний вплив. Тому інтер'єр важливо створити таким, щоб він викликав у людини ті уявлення та почуття, які повинні виникати в даному місці. Проектувальнику необхідно знати особливості впливу навколишнього середовища і її окремих елементів на фізіологію і психіку людини з тим, щоб уміти впливати на фізичний стан, правильно керувати емоціями і формувати гарний настрій.

Для того щоб полегшити сприйняття, позитивно впливати на психіку, необхідно правильно визначати співвідношення між частинами інтер'єру, створювати в ньому необхідні акценти. Важливо витримати кількісну міру різних якостей - кольору, форми, матеріалу, фактури та ін. Досягнення єдності і цілісності інтер'єру є найважливішим завданням проектування.

Інтер'єр здатний покращувати настрій і надавати стимулюючу дію. Це може досягатися контрастною середовищем всього інтер'єру або окремими збудниками - матеріалом, кольором, формою, фактурою, освітленням.

Архітектурно-художні акценти інтер'єру роблять значний вплив на зняття розумового стомлення. При розумовій праці нервове стомлення пов'язано, як правило, з надмірністю інформації та для відпочинку необхідно створити контрастну середовище, яке сприятиме його зняттю.

Якщо в приміщенні важливий відбувається процес, інтер'єр його може бути нейтральним фоном, на якому людина готується до дії. Наприклад, внутрішній простір театру чи музею необхідно створювати лаконічним, високої тональності і пафосу, щоб налаштувати глядача на відповідне сприйняття вистави або огляд експозиції.

У таких приміщеннях, як холи готелів, ресторанів, будинків відпочинку, де людині бажано відволіктися від повсякденних турбот, потрібні нестандартні рішення.

Художні принципи формування інтер'єру складалися в результаті історичного розвитку. У різні епохи ці принципи формувалися, видозмінювалися, відмирали, а потім знову виникали, але вже на іншій соціальній і технічній основі. Сьогоднішня естетика базується на розумних потребах і матеріальних можливостях, тому соціальні засади створення житлового та громадського інтер'єру включають в коло найважливіших своїх питань проблеми раціонального використання матеріальних ресурсів, передові методи будівництва та економіки.